Berliini on suosittu kaupunkilomakohde, joka perinteisesti tunnetaan historiasta ja kulttuurista, tarjoten paljon koettavaa ja nähtävää. Nuorille Berliini on kuitenkin myös ennen kaikkea juhlinnan ja elektronisen musiikin keskus, jossa tanssitaan aamuun asti uusimpien DJ:n tahdissa. Berliini tunnetaan boheemista elämästä, ja se on myös mainio kohde shoppailuunkin. Tekemistä on siis monenlaiselle matkaajalle ja koko perheelle, sillä myös lapsimatkustajat otetaan Berliinissä hienosti huomioon. Kaikkein vilkkain matkailusesonki on kesällä, mutta monet suosivat myös syksyä ja kevättä. Berliinin hintataso on suomalaisille varsin edullinen, ja majoittuminen ja ruokailu onnistuvat pienemmälläkin budjetilla, vaikka toki tarjolla on myös viiden tähden ravintoloita ja luksushotelleja.

Berliini on turvallinen matkakohde, kunhan huomioi tavalliset suurkaupungin riskit, kuten taskuvarkaat ja huijarit. Kaikkialla Berliinissä ei puhuta englantia, mutta sillä kuitenkin pärjää, vaikka tietenkin edes pieni saksan osaaminen on aina eduksi. Kaupungin sisällä liikkuminen on helppoa ja edullista, ja julkiseen liikenteeseen kuuluvat bussit, metrot ja raitiovaunut. Monet nähtävyydet sijaitsevat helpon kävelymatkan päässä toisistaan, ja pyöräily voi myös olla hyvä vaihtoehto kaupungissa liikkumiseen. Monipuolisen taiteen ja kulttuurin lisäksi Berliinin matkailijan kannattaa myös tutustua sen historiaan esimerkiksi DDR-museossa ja East Side Galleryn muodossa, joka on ainoa paikallaan oleva pidempi pätkä Berliinin muuria. Muita suosittuja nähtävyyksiä ovat esimerkiksi TV-torni Alexanderplatzilla, elokuviin keskittynyt Potsdamer Platz sekä taiteilijoiden Prenzlauer Berg.

Rooma

Italian pääkaupunki Rooma on myös klassinen kaupunkilomakohde, joka vetää puoleensa niin unohtumattomalla arkkitehtuurillaan, ruokaelämyksillään kuin tunnettuna muotikaupunkinakin. Rooman suosituimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Colosseum, Forum Romanum, Espanjalaiset portaat, Pantheon ja Vatikaani, joista Colosseum myös kuuluu maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoo. Rooman välimerellisestä ilmastosta nautitaan etenkin keväällä, kesällä ja alkusyksystä, kun taas talvet ovat viileämmät ja siksi se on turistisesongin ulkopuolella. Rooma on hyvä kohde shoppailumatkalle, sillä Italia tunnetaan muodistaan, ja Roomasta löytyykin loputtomasti pieniä putiikkeja ja suurien ketjujen liikkeitä. Kaupungin hintataso on suomalaisille edullinen, ja tämä näkyy niin majoittumisessa kuin ruokailuissakin, vaikkakin muotiostoksilla saa varautua maksamaan sitten senkin edestä.

Rooman matkalle kannattaa opetella hieman italiaa, sillä pelkällä englannilla ei välttämättä ihan kaikkialla pärjää. Vaikka kaupunki onkin tunnettu taskuvarkaista, on se kuitenkin aika turvallinen kohde, kunhan muistaa olla valppaana, niin kuin suurkaupungeissa yleensäkin. Rooman keskustassa parhaiten päästään paikasta toiseen kävelemällä, ja myös julkisella liikenteellä, kuten metrolla, pääsee helposti ympäri kaupunkia. Auton vuokraamista ei yleensä suositella, sillä italialainen liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta hyvin paljon, kadut ovat ahtaita ja parkkipaikan löytäminen usein melkein mahdotonta. Roomassa nähtävyyksien, ostosten ja kulttuurin lisäksi kannattaa perehtyä myös italialaiseen ruokaan, ja muistaa maistaa pizzan ja pastan lisäksi jäätelöitä, joiden sanotaan olevan maailman parhaita.